torsdag 26 februari 2009

10miljarder skäl att flytta pengar

såg att det var en kvinna som av misstag fått en smärre summa på 10miljarder insatt på sitt konto hos Nordea.
Fasen, 10miljarder är väldigt mycket pengar, man orkar inte ens skriva alla nollor!
Nå, man är ju inte skyldig att tala om för någon att det felaktigt har kommit in pengar på ens konto.
MEN man får heller inte använda eller förbruka pengar som man vet inte är ens egna.
Nu hade den här kvinnan kunnat göra ett klipp i allafall om hon varit lite klurig. Dock så blev hon nog lite vimmelkantig av alla nollor, och vem hade inte blivit det?

I detta fall, då pengarna felaktigt hamnat på hennes konto genom en "rättelse för ett kortköp" så antar jag att pengarna hamnat på ett lönekonto eftrsom man inte kan ha kort kopplat till sparkonton.
Taskigt, eftersom Nordea inte har någon ränta på lönekonton....
För ränta på pengar som finns eller funnits på hennes konto hade hon nog annars haft rätt till.
Hade den här kvinnan varit snabbtänkt, så kanske hon hade hunnit flytta pengarna till ett konto med åtminstonde 1% ränta.
Då hade det sett ut så här:
10000000000 kr x 0,01) / 365 dagar = 273973 kr i ränta för en dag!!

Och om man leker med tanken att hon hade lyckats flytta alla pengar till ett högräntekonto, eller till en annan bank vad hade hänt då??
Garanterar att banken får tillbaks sina pengar ändå, men om det tar några dagar extra så gör man ju gode slant på räntan!

Som sagt, att ta ut pengarna och använda dem är straffbart. Då blir det egenmäktigt förfarande och med all säkerhet blir man återbetalningsskyldig. Men att flytta dem till ett säkrare ställe kan väl inte vara straffbart så länge pengarna finns kvar, eller?

Tja, även om man kanske riskerar att få lite egenmäktigt förfarande för att man på något sätt petat lite på pengarna så är straffsatsen endast böter eller buren i MAX 6månader.
Hidrar man någon däremot att få tillbaks sina pengar så är det inte längre egenmäktigt förfarande, då blir det olovligt förfogande. Max 2år i buren, huvva! Så att placera pengarna på ett konto med låsta uttag ska man nog låta bli om man gillar frisk luft och frihet.
Men det kanske kan vara värt det ändå om man lyckas hålla pengarna några dagar extra?

Blir det så illa att man får skaka galler i 6månader för lite egenmäkteri så har man ju ändå 22831kr/mån för det, bara på EN dags ränta.
Så den dagen någon av misstag sätter in 10miljarder på mitt konto så ska jag i allafall försöka flytta dem omedelbums!!

Å, JA! Det blev en medalj i skid-VM igår och den som läst mitt förra blogginlägg vet ju vart jänterna fått sin fysik finslipad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar